Expertii avertizează că în viitorul apropiat planeta se va confrunta cu o penurie gravă de vin.
Anul trecut, oferta de vin la nivel global abia a reuşit să acopere cererea. Dacă ajustăm consumul pentru a include şi băuturi alternative precum vermutul, piaţa mondială s-a confruntat cu un deficit de 300 de milioane de lăzi, adică cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani, conform Huffington Post.
"În urmatorii ani nu vom mai putea satisface cererea globală" au declarat autorii raportului realizat de Morgan Stanley Research cu privire la situaţie.
Începând cu anii '90, cererrea globală de vin a crescut în mod constant, cu excepţia unei perioade de stagnare între 2008 şi 2009. Creşterea s-a manifestat mai ales în China şi SUA. Americanii beau 12% din producţia mondială de vin, iar consumul s-a dublat de la începutul secolului. Mai mult, China şi-a dublat consumul de două ori în ultimii cinci ani.
În aceste condiţii, capacităţile de producţie mondiale nu au reuşit să ţină pasul. Spania, Franţa şi Italia sunt cele mai mari producătoare de vin din lume, însă suprafaţa de teren arabil devotata podgoriilor a scăzut considerabil în toate trei statele în comparaţie cu 2001.
România se află pe locul 11 în topul mondial al producătorilor de vin, la mare distanţă de Italia şi Franţa, care se bat pentru prima poziţie. În ultimii doi ani, producţia de vin în România a stagnat, la peste 4.000 de hectolitri. Datorită vremii bune, specialiştii se aşteaptă la o producţie cu 25% mai mare în 2013.
Sursa:9am.ro Tags: vin penurie deficit cerere globala Franta Italia Romania
Expertii avertizează că în viitorul apropiat planeta se va confrunta cu o penurie gravă de vin.
Anul trecut, oferta de vin la nivel global abia a reuşit să acopere cererea. Dacă ajustăm consumul pentru a include şi băuturi alternative precum vermutul, piaţa mondială s-a confr