Cele trei părți din titlu au semnat o „Convenție prinvind (sic!) reglementarea raporturilor comerciale în perioada 2013-2014 și stingerea litigiilor dintre părți“.
Practic, este vorba despre mega-afacerea cu termoficarea centralizată a Brașovului, unde Consiliul Local pompează la greu bani în Tetkron, cu titlul de majorări de capital, pentru ca apoi banii să ajungă la Bepco.
Convenția în cauză a apărut din cauza haosului general provocat de modul defectuos în care s-au derulat contractele dintre Tetkron și Bepco. De exemplu, modificările de prețuri aprobate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu au fost aplicate de la data de 1 februarie, ci doar de la 1 octombrie.
Apoi, convenția la care facem referire mai inventează o noțiune în administrația publică locală: contractul prelungit tacit. Este vorba despre contractul de pompare a agentului termic în sistem, care a expirat. Mai mult, Tetkron, firmă patronată de Consiliul Local Brașov, trebuie să plătească, retroactiv facturi, pe baza inginerirei financiare denumită contract „prelungit tacit“, pentru perioada 1 martie 2013 -30 septembrie 2013.
O altă chestiune prevăzută în această convenție dezvăluie situația financiară catastrofală a societății Tetkron. Practic, edilii au băgat în faliment CET, care avea datorii imense către terți, pentru a inventa o altă firmă care este în colaps economic. Astfel, Tetkron se obligă să plătească eșalonat, până în martie 2014, suma de 10.963.498,69 de lei (peste 2,4 milioane de euro!), reprezentând contravaloarea facturilor emise de Bepco în perioada ianuarie – august 2013.
Dacă își plătește datoriile, Tetkron scapă și de procesele intentate de Bepco pentru recuperarea datoriilor; „Părțiel urmează să formuleze în aceste litigii cereri de renunțare la judecată și inici una dintre păți nu v-a (sic!!!) solicita obligarea ce