Reconsiderarea critică a trecutului comunist din Germania (VI).
Odată cu unificarea celor două state germane, pe data de 3 octombrie 1990, aparatul de justiţie est-german a dispărut. Cazurile prelucrate de organele de justiţie est-germane au fost preluate de cele federale. Aşadar şi continuarea urmăririi penale a cîtorva persoane, începută deja în ultima fază a existenţei RDG-lui, a fost continuată după 1990.
x Procuratura est-germană a început urmărirea penală a 30 de înalţi demnitari ai partidului şi statului, între care se aflau zece membri ai Biroului Politic. Cei mai mulţi au fost arestaţi preventiv, ca de pildă Günter Mittag şi Harry Tisch, învinuiţi pe data de 3 decembrie 1989 de risipirea banilor publici şi îmbogăţire personală. Pentru infracţiuni similare s-a început, pe data de 5 decembrie, şi urmărirea penală a lui Erich Honecker, liderul de partid demis în octombrie 1989. Din cauza unui cancer, Honecker a fost eliberat din arestul preventiv.
După unificare, cazul este preluat de către Procuratura Germaniei federale, care în noiembrie 1990 anunţă că Honecker urmează să fie cercetat şi pentru complicitate la uciderea unor persoane la frontiera germano-germană. Pentru a se sustrage cercetărilor, Honecker reuşeşte, împreună cu soţia sa Margot, să fugă, în martie 1991, la Moscova, de unde, însă, va fi expulzat pe 29 iulie 1992, după ce se refugiaze temporar în ambasada chiliană din capitala Rusiei. În Germania, Honecker este din nou arestat, dar din cauza sănătăţii sale precare se renunţă la judecarea fostului lider care, după 169 de zile petrecute în arest, pe 12 noiembrie 1992, este pus în libertate. Obţine azil în Chile, unde se va stabili şi unde va muri pe data de 29 mai 1994.
Un alt caz celebru intrat în vizorul justiţiei a fost cel al lui Markus (Mischa) Wolf (1923-2006), între anii 1952 şi 1986 şeful Dire