Carl Bildt: „Ceea ce cred că ar trebui să se întâmple între aceste doua summituri, cel de la Vilnius si cel de la Riga, este ca UE să facă paşi către integrarea economica a acestor ţări”
Corespondentul nostru Rikard Jozwiak l-a intrebat pe ministrul suedez de externe mai initii daca in declaraţia finala a summitului de la Vilnius unele din ţările Parteneriatului vor avea si o perspectivă de a adera la Uniunea Europeana, fara a fi stabilită vreo data?
Carl Bildt: „Vom vedea. Mai sunt multe de facut. Cred ca va fi dificil pentru toate ţările Uniunii Europene sa mearga atit de departe. Si asta pentru ca in unele ţări ale parteneriatului reformele au mers mai degraba încet. Aşa incit aceasta problema este acum doar strict teoretică pentru ca e vorba de o perspectiva destul de indepărtata. Dar noi intotdeauna aducem in discutie articolul 49 al Tratatului de la Roma care spune că orice ţara care vrea sa devina membra a Uniunii poate avea aceasta perspectivă daca doreşte si daca este in stare sa îşi îndeplinească obligaţiile.”
Privind catre viitorul summit al Parteneriatului Estic, cel de la Riga din 2015, care ar urma sa fie ţelul său? Vom vedea unele din ţările Parteneriatului devenind potenţiale ţări candidate? a intrebat corespondentul Europei Libere.
Carl Bildt: „E prea devreme să vorbim despre asra acum. Riga va fi peste 2 ani. Se pot întimpla multe. Sper sa se intimple multe chiar inainte de Riga, dar daca se va intimpla atunci, nu ştiu. Dar ceea ce cred ca ar trebui să se întimple intre aceste doua summituri, cel de la Vilnius si cel de la Riga, este ca Uniunea Europeana sa faca pasi catre integrarea economica a acestor tari, bineinteles daca ele vor dori si daca vor fi capabile. Procesul de ratificare al acordului de comert liber aprofundat si cuprinzător va merge mai departe şi cred ca vom putea avansa in diferite f