Guvernul nu i-a consultat deloc pe reprezentantii domeniului energetic inainte de a anunta noile taxe si impozite pe care le vor suporta incepand din ianuarie 2014. Practic, acestia au aflat despre impozite luni seara, de la televizor, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai actorilor de pe piata. “Nu stim cum vor fi aplicate taxele, la ce vor fi aplicate, care sunt valorile taxelor. Nu stim la ce sa ne asteptam”, au spus sursele citate.
In conditiile in care nu au niciun fel de informatii, companiile energetice evita sa faca vreun comentariu oficial. “Avand in vedere ca aceasta intentie a fost recent anuntata, nu cunoastem cuantumul taxei si nici normele de aplicare, este prematur sa comentam”, spun reprezentantii Enel Romania.
In conditiile in care autoritatile nu vin cu lamuriri, au inceput sa circule o serie de informatii neoficiale pe piata. De exemplu, in privinta constructiilor speciale, se vorbeste despre un impozit de 1,5% asupra valorii de intrare in patrimoniu.
Nu este pentru prima oara cand actorii de pe piata energetica sunt luati prin suprindere cu decizii luate peste noapte de catre Guvern. O situatia similara a fost la inceputul anului. Sectorul energetic a mai fost supraimpozitat si la inceputul lui 2013. Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pe