Taxa de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil reprezintă „expresia unei nepuţinte”, atât timp cât există alte surse de finanţare neexplorate suficient, indexarea accizei cu inflaţia reprezintă „un nonsens economic”, putând conduce la o spirală inflaţionistă, iar creşterile de pensii şi salarii sunt precum „furatul căciulii”. Pe scurt, astfel a caracterizat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, invitat la Gândul LIVE, noile măsuri anunţate de Guvern pentru anul viitor şi convenite în negocierile cu FMI.
„Nu suntem în situaţia să putem să dăm creşteri salariale pentru că economia nu produce. Suntem într-un cerc vicios. Pentru a da creşteri salariale modeste, suntem nevoiţi să punem nişte taxe, adică punem o frână economiei care oricum nu performează foarte bine”, sună avertismentul lui Ionuţ Dumitru.
Efectul cumulat asupra inflaţiei al măsurilor anunţate de Guvern, calculat de şeful Consiliului Fiscal, este de 0,5%, el fiind de părere că majorările salariale ar putea fi anulate de creşterea inflaţiei. „Este un impact inflaţionist semnificativ, 0,5-0,6% nu este de neglijat. Poate să fie diferenţa între a atinge ţinta de inflaţie şi a o rata pentru 2014”, este de părere Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal spune că, în opinia lui, o soluţie ar fi reducerea CAS cu peste 5 puncte procentuale, dar cu condiţia tratării în mod egal, din punct de vedere al taxelor şi impozitelor, a tuturor formelor de venit. Pe de altă parte, autorităţile ar fi trebuit, în opinia sa, să vină şi cu măsuri de reducere a evaziunii fiscale care atinge 14% din PIB.
Gândul a calculat că noile taxe şi impozite anunţate de Guvern vor lua fiecărei familii de români, în 2014, un salariu minim.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de părere că impactul în inflaţie al noilor taxe şi impozite anunţate de Guvern va fi unul "limitat u