Conform raportului anual EY "Global oil and gas reserves study", rezervele mondiale de petrol au crescut cu 3%, în timp ce rezervele de gaz au scăzut cu 2%, din cauza unor estimări ce pot fi atribuite preţului scăzut al gazului în America de Nord.
Cheltuielile de capital la nivel mondial pentru companiile analizate s-au ridicat la 541 miliarde de USD în 2012. Creşterea puternică a cheltuielilor cu explorarea şi dezvoltarea a fost, într-o oarecare măsură, compensată prin scăderea costurilor de achiziţie a proprietăţilor imobiliare. Combinat, cheltuielile cu explorarea şi dezvoltarea au crescut cu 20% în 2012 şi cu 48%, în perioada 2008-2012. Creşterea cheltuielilor în 2012 s-a putut observa în toate regiunile geografice cuprinse în studiu, dar nivelul reinvestiţiilor în operaţiuni de petrol şi gaze a variat destul de mult între regiuni în perioada celor 5 ani analizaţi.
La nivel mondial, rezervele de petrol la sfârşitul anului 2012 pentru companiile analizate erau cu 3% mai mari, Canada şi S.U.A. raportând cele mai mari creşteri. După scăderea înregistrată în 2011, producţia mondială de petrol a crescut cu 2% în 2012, în toate regiunile, cu excepţia Europei. Producţia de petrol în Europa a scăzut, pe fondul unor cheltuieli de capital care nu au fost suficiente pentru a menţine baza rezervelor. Astfel, rata de înlocuire a producţiei a fost puternică în ultimii ani, cu o rată a descoperirilor de zăcăminte şi dezvoltare de 148% în 2012 şi cu o medie de 122% pentru ultimii cinci ani.
Rezervele de gaz au scăzut cu 2% în 2012 la nivel mondial. Rezervele adiţionale de 64,8 Tcf au fost raportate ca extensii şi descoperiri. Aceste rezerve noi au fost neutralizate într-o anumită măsură de revizuiri în scădere de 28,3 Tcf, cauzate în principal de scăderea preţului gazului în S.U.A. şi Canada. Producţia de gaz natural a crescut cu 3% în 2012, S.U.A. raport