Întrevederea oficială a conducerii judeţului Bistriţa-Năsăud cu ambasadorul Republicii Cehe, Excelenţa Sa Jiří Šitler, s-a încheiat cu rezultate extrem de promiţătoare, în sensul că ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a pune bazele unei colaborări mult mai strânse în viitorul apropiat, atât din perspectivă cultural-artistică, dar în mod special, economică.
Prefectul Ioan Ţintean a început discuţiile printr-o prezentare a judeţului, reliefând principalele coordonate geografice, însă a pus accent pe starea economică actuală şi posibilităţile de dezvoltare a mediului de afaceri. Principalele repere în jurul cărora s-a canalizat dezbaterea au fost potenţialul turistic, agricol, forestier – îndeosebi privind prelucrarea la nivel superior a lemnului -, precum şi capacitatea de producţie în domeniul energetic.
Reprezentantul Republicii Cehe a mărturisit faptul că interesul investiţional al firmelor cehe în România parcurge o tendinţă ascendentă. În continuare, prefectul Ioan Ţintean i-a adresat Excelenţei Sale rugămintea de a transmite Instituţiei Prefectului - judeţul Bistriţa-Năsăud, o listă detaliată privind profilul societăţilor comerciale cehe, care vor participa la forumul româno-ceh, programat în perioada 5-6 decembrie la Bucureşti, în vederea informării agenţilor economici din zonă despre posibilitatea iniţierii sau dezvoltării unor relaţii de import-export.
La rândul său, reprezentantul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, vicepreşedintele Dorin Popescu, şi-a exprimat convingerea că relaţiile deosebite dintre Cehia şi România vor continua în spiritul prieteniei şi parteneriatului, argumentând că, în prezent, ne putem baza, mai mult ca oricând, pe un potenţial generos de dezvoltare a unor proiecte comune, dând ca exemplu recentul model de colaborare dintre Consiliul Judeţean şi Sondershausen, din landul Turingia, Germania. @N