Încă şapte morţi puşi în sarcina torţionarului Alexandru Vişinescu, pe lângă cei cinci care i-au adus acestuia acuzaţia de genocid. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului are noi dovezi care arată că în total 12 deţinuţi politici au murit în această închisoare la finele anilor '50 şi începutul anilor '60, când comandant al penitenciarului era Alexandru Vişinescu.
138 de deţinuţi politici au fost închişi la penitenciarul Râmnicu Sărat în anii în care temuta închisoare era condusă de Alexandru Vişinescu, între 1956 și 1963. Erau foşti miniştri, profesori universitari, diplomaţi, avocaţi, ziarişti, preoţi. Liderul ţărănist Ion Mihalache a fost închis la Râmnicu Sărat. Şi a murit acolo. Dintre toţi deţinuţii politici închişi la Râmnicu Sărat, doar unul mai trăieşte: Valentin Cristea.
„Bătut era Ion Mihalache, dacă vă e cunoscut numele. El protesta, am impresia că îşi pierduse echilibrul sufletesc, nu mai suporta, era închis de multă vreme. Începea să ţipe în celulă, intrau peste el, îl loveau, îi puneau lanţuri la picioare, i-au pus şi căluşi, că la un moment dat nu mai putea să strige, să vorbească”, povesteşte Valentin Cristea, care are 83 de ani şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare, în anii '50, pentru că a colaborat cu rezistenţa anticomunistă.
Relatează şi astăzi, marcat, despre regimul de teroare impus de comandantul de atunci al închisorii. La fel ca toţi ceilalţi deţinuţi, Cristea a îndurat frigul şi, oricât de gravă i-ar fi fost suferinţa, n-a primit niciun fel de ajutor medical.
„Era frigul din timpul iernii care era cumplit, Râmnicu Sărat e aşezat în Curbura Carpaţilor şi când bătea câte un viscol rusesc era foarte greu, nu aveam decât un singur rând de geamuri nechituite, geamuri, gratii şi obloane înclinate în sus, adică nu vedeai din celulă decât nişte dungi de cer”, îşi aminteşte fostul deţinut politic.
Câ