Diplomatul vorbeşte despre investiţiile cehe în România şi susţinerea ţării sale pentru integrarea României în spaţiul Schengen. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
D-le ambasador, cum aţi caracteriza relaţiile bilaterale comerciale din ultimul an, comparativ cu anii precedenţi, de când aţi sosit în România, s-a înregistrat o îmbunătăţire?
În 2009, volumul schimburilor comerciale a scăzut, din cauza crizei economice, un lucru care s-a petrecut peste tot în lume. După aceea, relaţiile economice s-au redresat şi acum am ajuns la cifre mai mari decât înainte de criză, iar trendul este unul pozitiv. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale a fost de 2,2 miliarde de euro, iar anul acesta, deşi nu ştim încă totalul, pentru că nu s-a încheiat 2013, se pare că va fi vorba despre o cifră mai mare.
Dar nivelul investiţiilor cum a fost, câte firme cehe sunt înregistrate aici?
În 2011, nivelul investiţiilor a fost de 0,8 milioane de euro şi suntem pe locul 13 în ceea ce priveşte mărimea investiţiilor. Având în vedere că Cehia nu este una dintre marile ţări din lume, cred că este nivelul investiţiilor este foarte bun. Există în România peste 500 de firme cehe, dar numărul companiilor nu este neapărat relevant, având în vedere că unele sunt foarte mari, altele foarte mici. De pildă, pot să existe ţări care au în România mii de firme, dar volumul total al investiţiilor să fie mai scăzut, pentru că sunt mici.
Există investitori cehi importanţi în România. Aici se vorbeşte de multe ori despre problemele oamenilor de afaceri străini în ceea ce priveşte corupţia. Aţi primit semnale de acest fel din partea unor posibili investitori?
Există întotdeauna părţi pozitive şi părţi negative ale afacerilor şi, evident, cei care au experienţe negative vin mai des la noi, pentru a se plânge sau pentru a cere sprijin, decât cei care nu întâmpină probleme. Cu toat