Aproape toţi medicii de familie din judeţul Maramureş au avut de suferit, fiind puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar, de pe urma minciunilor declarate de către asiguraţi. Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a solicitat în instanţă recuperarea unor sume de bani pentru reţete compensate ilegal.
Marea majoritate a medicilor de familie din judeţul Maramureş au fost nevoiţi să achite prejudiciul pe care l-au cauzat fondului naţional unic de asigurări de sănătate, prescriind medicamente în regim compensat în regim de 90% asiguraţilor pensionari care aveau dreptul la aceste prescripţii dacă aveau venituri din pensie până la 700 de lei.
„Obligaţia medicului de familie este în acest caz să solicite pensionarului ultimul cupon de pensie şi să solicite o declaraţie din partea acestuia că nu realizează venituri mai mari de 700 de lei. O parte dintre medicii de familie, deşi s-au achitat de această obligaţie contractuală, dat fiind faptul că ulterior, urmare a unor verificări efectuate de angajaţii CAS Maramureş şi Curtea de Conturi s-a descoperit că, deşi au declarat că nu realizează venituri mai mari de 700 de lei, au omis, au uitat sau pur şi simplu nu au vrut să spună că realizează venituri din activităţi independente pe lângă pensie.
În această situaţie sumele au fost recuperate de la medicii de familie. Sumele au variat de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. Care la rândul lor îşi vor recupera banii de la asiguraţi. Am avut litigii în instanţă pe care le-am câştigat", a declarat jurist Claudia Ganea, de la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş.
Medicii de familie au posibilitatea de a deschide acţiune în regres împotriva asiguraţilor care i-au indus în eroare, putând astfel să îşi recupereze banii pierduţi. Mai trebuie spus că sumele diferă în funcţie de câţi pensionari nesinceri a avut ghinionul medicul de familie să aibă pe lista