Un tribunal din Istanbul a condamnat, în noaptea de luni spre marţi, şase jurnalişti turci la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la un mic partid marxist considerat terorist şi interzis în Turcia, a anunţat o organizaţie neguvernamentală de apărare a presei, relatează AFP.
Fondatoarea postului de radio alternativ Özgür Radyo, Füsun Erdogan, care are dublă naţionalitate, turcă şi olandeză, a fost declarată vinovată pentru că ar fi un lider al Partidului comunist marxist-leninist (MLKP) şi a fost condamnată la închisoare pe viaţă, conform rechizitoriului procurorului.
Tribunalul a pronunţat aceeaşi pedeapsă pentru alţi cinci jurnalişti, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz, Arif Celebi, Ibrahim Cicek şi Sedat Senoglu, pentru apartenenţă la aceeaşi mişcare.
Reţinut în 2006, Erdogan este în arest preventiv încă de atunci.
Într-un comunicat, Federaţia europeană a jurnaliştilor (FEJ) a denunţat ferm decizia acestui tribunal din Istanbul.
"Este complet absurd. Acest verdict este o ruşine pentru sistemul judiciar turc şi un exemplu de putere absolută exercitată de Guvern. El arată încă o dată că regimul (turc) nu tolerează nicio critică", a declarat preşedintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregard.
Turcia premierului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan este periodic criticată pentru încălcarea libertăţii presei.
Într-un raport publicat în urmă cu un an, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ) clasa Turcia pe primul loc, cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi la nivel mondial, urmată de Iran şi China.
Zeci dintre ei sunt încarceraţi şi urmăriţi în faţa tribunalelor pentru complicitate la "terorism" din cauza presupuselor lor legături cu organizaţiile apropiate rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Câteva zeci de angajaţi în presă au manifestat marţi la Istanbul pentru a denunţa lento