Ancheta din dosarul în care este cercetată evaziunea fiscală de peste 70 de milioane de euro, în care procurorii au descoperit că de la Avicola Călăraşi ar fi ajuns pe piaţă carne alterată, a dus ieri la închiderea acestei societăţi care a funcţionat 32 de ani. Pe de altă parte, autorităţile au anunţat ieri că cea mai probabilă sursă de contaminare în scandalul cărnii de pui a fost o „manipularea defectuoasă la depozitare”.
Ample controale ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare în laboratoarele de acreditare a preparării cărnii. Asta a anunţat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a ameninţat că va cere înăsprirea legii după scandalul cărnii de pui alterate şi infestate cu salmonela care a dus la pierderi de zeci de milioane euro ale producătorilor de carne.
„Începând de astăzi, sunt foarte multe controale ale ANSVSA cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde este realizat procesul de autocontrol. Cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private“, a spus Constantin.
De altfel, scandalul declanşat la începutul săptămânii trecute a dus şi la închiderea societăţii Avicola Călăraşi, după 32 de ani de activitate neîntreruptă. Într-un dosar de evaziune fiscală cu o pagubă de peste 70 de milioane de euro, procurorii DNA au descoperit că societatea din Călăraşi a livrat pe piaţă marfă care nu corespunde normelor de siguranţă alimentară.
Decizia de închidere a societăţii afectează 300 de angajaţi. La începutul anului, aici lucrau peste 400 de călărăşeni, însă restrângerea în timp a activităţii a făcut ca o parte dintre ei să ajungă în şomaj. Prefectura Călăraşi s-a arătat îngrijorată de acest lucru şi a cerut imediat Inspectoratului Teritorial de Muncă să dema