Mai mulţi cineaşti români, printre care Cristi Puiu, Ada Solomon şi Călin Netzer, au adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului Dezvoltării Liviu Dragnea prin care protestează faţă de posibila reducere a Fondului Cinematografic cuprinsă în proiectul Legii descentralizării.
Una dintre prevederile pe care cineaştii români cer să fie eliminată este aceea potrivit căreia "o cotă-parte de 50% din sumele colectate la Fondul cinematografic se face venit la bugetele locale ale judeţelor, cu destinaţia finanţării proiectelor de reabilitare, dotare, modernizare a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, precum şi pentru construirea de noi cinematografe".
Mai mult, cineaştii români nu susţin articolul din proiectul Legii descentralizării care propune ca "un număr de peste 180 de săli de cinematograf aflate în domeniul public al statului şi în administrarea RADEF «România-Film» să treacă «în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale»".
Scrisoarea prevede şi "contextul în care apare proiectul de act normativ". "Cinematografia română este subfinanţată cronic, în condiţiile în care este domeniul care contribuie de ani de zile cu succes la construirea unei imagini pozitive a României în lume. Filmele româneşti au obţinut, în doar şapte ani, cele mai importante premii europene de film - Palme d'Or (Cannes), Ursul de Aur (Berlin), Academia Europeană de Film (Oscarul european), iar acum filmul «Poziţia copilului» concurează cu şanse pentru o nominalizare la Oscar. În aceiaşi şapte ani, Fondul Cinematografic (instituit prin OUG 67/2007) s-a diminuat de la 40.000.000 lei (2007) la 25.000.000 lei în 2012, în condiţiile în care alocaţia bugetară la fond este zero lei. Cinematografia română este singura din Europa care nu primeşte niciun ban de