Propunerea legislativă cu privire la interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare (fisurare) hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide şi anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă a creat dezbateri contractorii în plenul Senatului.
Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul proiectului, a spus că există patru argumente în favoarea acestuia.
'În primul rând România nu are un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de şist şi nici nu interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Moratoriul privind obţinerea de avize şi autorizaţii în acest domeniu a expirat în decembrie 2012. În al doilea rând tehnologia, în sine, este extrem de controversată în utilizarea acestei tehnici, România riscă să intre în zodia cutremurului, secetei şi a cancerului, iar beneficiile din punct de vedere economic sunt şi ele extrem de controversate. Practic sunt utilizate mari cantităţi de apă, există riscul de poluare a apelor freatice', a spus Ciuhodaru.
Potrivit acestuia, sunt scoase din circuit suprafeţe de teren agricol mari şi importante.
'Se pune problema de distrugere a mediului, a faunei, iar mai mult decât atât, din punct de vedere al sănătăţii, vorbim despre 750 de substanţe utilizate în această tehnologie dintre care 38 sunt extrem de toxice, iar 8 cunoscute ca şi cancerigene. Din punct de vedere economic se pune problema şi sunt discuţii la nivel european că nu se pune nici măcar problema reducerii emisiilor de dioxid de carbon, iar beneficiile de ordin economic sunt minimale'', a mai spus acesta.
La rândul său, senatorul PSD Daniel Savu crede că trebuie să se respingă în Parlament proiecte de legi care se referă la reglementări tehnice.
'Deşi reprezint grupul PSD şi sunt un susţinător al Guvernului USL recunosc