În ciuda măsurilor luate pentru siguranţa alimentelor, ameninţarea bolilor cauzate de bacteriile din carne, din produsele lactate sau din fructe şi legume este din ce în ce mai mare.
Salmonela este încă principala cauză a toxiinfecţiilor alimentare. Cea de-a doua este campylobacter, care se regăseşte tot în păsările destinate consumului şi care poate infecta carnea în timpul sacrificării. Campylobacter se regăseşte şi în laptele proaspăt, nepasteurizat.
Bacteriile rezistente la antibiotice
În aprilie 2013, un grup de protecţie a mediului din SUA (Environmental Working Group) a dat publicităţii o analiză asupra bacteriilor rezistente la antibiotice care se regăsesc în carnea vândută de supermarketuri, notează CNN. 81% din carnea tocată de pasăre, 69% din carnea de porc, 55% din carnea tocată de vită şi 39% din carnea de pasăre conţin bacterii rezistente la antibiotice.
Ce este grav la aceste bacterii rezistente la antibiotice ingerate odată cu alimentele este reduc considerabil opţiunile doctorilor de a te trata atunci când te îmbolnăveşti din cauza lor.
Pesticidele din fructe şi legume
În fiecare an, acelaşi grup de protecţie a mediului scoate la iveală o listă cu fructele şi legumele care sunt „murdare“ de pesticide. Grupul descrie aceste date drept „un ghid pentru a determina produsele care reprezintă cea mai mare ameninţare“. În 2012, de exemplu, pepenii galbeni, spanacul şi fructele mango au fost asociate cu focare de toxiinfecţii alimentare.
Îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă a alimentelor ar trebui să înceapă înainte ca produsul să ajungă la consumator, chiar din abatoare sau din ferme. Însă este foarte important să fii atent şi în bucătărie. Aşadar, ce e de făcut?
Când suntem la magazin
Copiii pot fi expuşi cărnii crude atunci când sunt purtaţi în c