Curtea Constituţională (CCR) a respins cu majoritate de voturi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind actul normativ care dă dreptul Parlamentului să stabilească mandatul cu care premierul merge la Consiliul European (CoE), atunci când este delegat de preşedinte. Astfel, judecătorii au stabilit că, atunci când România este reprezentată la CoE de premierul Victor Ponta, mandatul acestuia trebuie să ţină cont de cerinţele Parlamentului. Băsescu reclamase că prin noua lege s-ar ajunge în situaţia în care să existe două mandate de reprezentare a României la reuniunile UE. Primul dat de Preşedinte Premierului, o dată cu delegarea, şi cel de-al doilea acordat de Parlament şefului Guvernului, ca urmare a noii legi, iniţiate de Executiv.
"Am văzut decizia CCR. Eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat fondurile europene şi când a negociat deficitul. Va fi o discuţie în decembrie despre industria de apărare. Preşedintele nu va spune nimic, că nu ştie", a declarat premierul Victor Ponta, după decizia CCR.
După decizia Curţii, preşedintele nu are altă opţiune decât să promulge legea în maximum 10 zile, pentru că a trimis-o anterior la reexaminare, în Parlament.
Iniţiativa legislativă a Guvernului, adoptată de Parlament, vine ca urmare a tensiunilor din vara anului 2012. Conflictul dintre preşedinte şi premier legat de participarea la Bruxelles a apărut când Victor Ponta a decis să meargă la CoE fără să-i ceară acceptul lui Traian Băsescu. Ulterior, CCR a decis că preşedintele este singurul care hotărăşte cine reprezintă România la reuniunile CoE, dându-i posibilitatea să-l delege pe premier.
Ca urmare a adoptării legii în Parlament şi invocând această decizie a CCR, Băsescu a mers din nou la Curte, reclamând că există riscul să apară două mandate de reprezentare a României la CoE: unul al preşedintelui şi unui