Senatorii au respins miercuri propunerea legislativa cu privire la interzicerea explorarii si exploatarii prin fracturare (fisurare) hidraulica a hidrocarburilor gazoase sau lichide si anularea licentelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizeaza aceasta metoda, anunta Agerpres, citat de HotNews.ro. Initiativa a fost respinsa pentru ca nu s-a intrunit numarul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice, fiind exprimate 8 voturi pentru, 87 impotriva si 10 abtineri. Termenul de adoptare tacita era 7 noiembrie.
Proiectul, initiat de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, prevede ca pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre sa fie interzisa utilizarea fracturarii sau fisurarii hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide.
De asemenea, potrivit acestuia, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice.
Initiatorul arata, in expunerea de motive, ca fracturarea hidraulica este o tehnica extrem de controversata utilizata pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate in sisturi (roci laminate) din zona continentala sau maritima constand in injectarea cu mare presiune a unei importante cantitati de apa amestecata cu nisip si compusi chimici in scopul fragmentarii rocilor pentru a elibera gazul natural existent in acestea.
"Multiplele controverse se refera la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul urias de apa, 35.000 de metri cubi doar pentru initiere, poluarea apei freatice si a aerului, distrugerea unei uriase zone de teren, a florei si faunei, scoaterea unor importante suprafete din circuitul agricol sau p