Liviu Stoleru, directorul general al producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON), spune că firma va reveni pe profit încă de anul viitor după ce a încheiat recent un acord cu principalul creditor, BCR, privind restructurarea financiară a societăţii la finele căruia ar urma să-şi reducă datoriile către bancă de la 30 mil. euro la 13 mil. euro şi eşalonarea acestora pe 10 ani.
Aceasta este una dintre cele mai ample restructurări realizate de o companie românească fără ştergere de datorii sau deschiderea unui proces de insolvenţă.
De doi ani de zile Cemacon purta negocieri cu BCR pentru că se afla în imposibilitatea de a-şi achita ratele şi dobânzile scadente la un credit în valoare de 28 mil. euro contractat în 2007 pentru realizarea celei mai mari capacităţi de producţie a blocurilor ceramice din România, pe care compania o deţine în localitatea Recea, lângă Zalău.
„BCR putea să ceară oricând insolvenţa companiei. Restructurarea fără insolvenţă s-a reuşit în primul rând datorită faptului că noi am avut performanţe operaţionale foarte bune. Când marja de profit EBITDA a Cemacon era de 30%, media la nivelul pieţei era de 13%. Acest lucru a permis un dialog deschis cu banca pentru a găsi soluţii suportabile pentru companie. Intervenţia Casei de Insolvenţă Transilvania în procesul de restructurare financiară a fost de asemenea unul foarte important“, spune Liviu Stoleru, care a preluat conducerea Cemacon în urmă cu trei ani. Continuarea pe ZFCorporate
Liviu Stoleru, directorul general al producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON), spune că firma va reveni pe profit încă de anul viitor după ce a încheiat recent un acord cu principalul creditor, BCR, privind restructurarea financiară a societăţii la finele căruia ar urma să-şi reducă datoriile către bancă de la 30 mil. euro la 13 mil