Îi revine istoricului şi arhivistului american, membru al Consiliului Ştiinţific al Academiei Civice cu sediul la Bucureşti, meritul de a fi descoperit şi pregătit pentru editare un raport întocmit de serviciile secrete din SUA asupra situaţiei politice, economice şi militare a României din anul 1949.
Raportul examinează deopotrivă relaţiile externe ale ţării noastre şi aproximează felul în care ansamblul de condiţii ce definesc situaţia dar şi statutul României în anul menţionat ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite.
Raportul e completat de o succesiune de patru anexe, centrate asupra sintetizării condiţiilor topografice şi climatice româneşti, asupra celor mai semnificative facilităţi de comunicare (căi ferate, navale, auto, aeriene, de telecomunicaţii), asupra situaţiei demografice şi asupra vârfurilor puterii comuniste din anul de graţie menţionat.
Raportul, pregătit de unul dintre birourile specializate ale CIA, instituţie aflată atunci în primii ani ai existenţei sale şi, în consecinţă nescutită de greşeli şi de stângăcii, a fost redactat în folosul unui destinatar direct şi foarte bine precizat. Nimeni altul decât Harry S. Truman, preşedintele SUA. Probabil că şi alţi înalţi reprezentanţi ai establishmentului american au avut acces la el. A fost găsit de Thomas S. Blanton în biblioteca „Harry S. Truman“ din oraşul Independence, statul Missouri, fiind numerotat SR-12, ceea ce înseamnă un indiciu că astfel de lucrări dobândiseră o anumită periodicitate şi vizau şi celelalte ţări intrate, după cel de-al Doilea Război Mondial şi după acordurile de la Yalta, în sfera de influenţă şi de dominaţie a Uniunii Sovietice.
De altminteri, ideea principală ce se impune cu proeminenţă după lectura documentului, apărut pentru prima oară în româneşte în 1997 şi reeditat în 2013 de Academia Civică sub titlul Ce ştia