Traseele turistice din judeţ nu există pentru reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Turism. Omologarea traseelor este clar stabilită prin lege, dar autorităţile locale şi centrale pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta. În tot acest timp, turiştii “sunt atraşi” în judeţ prin pliante.
Orice persoană – român sau străin – care doreşte să afle dintr-o sursă oficială ce frumuseţi poate vizita în România are la dispoziţie inclusiv site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Pe pagina electronică se regăsesc secţiuni privind “promovarea turistică”, dezvoltarea turistică”, dar şi liste cu hoteluri, staţiuni, pârtii de schi, reprezentanţi teritoriali de promovare turistică, trasee montane şi multe alte informaţii ce pot să ajute un turist înainte de a pleca la drum. Pornind de la această idee, am deschis lista traseelor montane omologate, căutând cu înfrigurare un traseu montan din Ceahlău. Mă uit peste toată lista. Nici pomeneală de muntele Ceahlău. Mă mai uit o dată, cu atenţie sporită. Nimic. Mă gândesc că toate fotografiile pe care le-am făcut atunci când am urcat pe muntele Ceahlău chiar sunt adevărate, deci sigur nu am văzut bine lista. Mai trec şi a treia oară cu privirea, gândindu-mă dacă nu cumva am nevoie de ochelari. Tot nimic. Resemnată, sun la secretariatul ANT. Îmi răspunde, vineri pe la ora 14.00, o domnişoară amabilă. Îi spun ce mă doare. Mă transferă unei colege, căreia îi spun din nou ce vreau. Îmi răspunde calm: “Trimiteţi un e-mail cu întrebările dumneavoastră”. Mă execut imediat şi aştept, răbdătoare și curioasă, o săptămână, un răspuns de la ANT. Bine, aşteptam şi un număr de înregistrare pentru solicitarea mea, dar răspunsul era mult mai important.
A doua săptămână sun la ANT şi întreb de e-mail-ul meu. De la celălalt capăt, o voce suavă îmi răspunde, încurcat, că nu ştie şi să las datele mele de contact să mai caute. Aştep