Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inceput de miercuri sa deruleze o serie de controale care vizeaza calitatea produselor, anumite analize, dar si activitatea anumitor laboaratoare particulare unde se realizeaza procesul de autocontrol. Directiile Sanitar-Veterinare din Suceava si Prahova au anuntat in cursul zilei ca au retras de pe piata o cantitate totala de circa 5,7 tone de carne de pui dupa ce in urma analizelor probelor s-a depistat prezenta salmonelei, respectiv a unei tulpini bacteriene.
“Vreau sa fac un apel la dvs, e foarte important pentru un sector important al agriculturii romanesci, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, in care s-a investit foarte mult, sa nu avem aceasta tendinta de generaliazare, de la un caz partocular sa generalizam asupra unui sector care anul trecut a exportat de peste 250 milioane de euro”, a afirmat Daniel Constantin.
Potrivit ministrului, agentii economici din domeniul carnii au suferit deja pierderi de zeci de milioane de euro ca urmare a problemelor aparute.
“Sunt cazuri izolate, veterninarii am speranta si trag speranta ca isi fac datoria si ca acolo unde sigur ca au existat poate anumite situatii ele vor fi sanctionate cu prioritate”, a declarat Constantin.
Ministrul Constantin a precizat ca a discutat cu presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu care l-a informat ca “incepand de astazi sunt foarte multe controale pe care le deruleaza Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar cu privire si la activitatea anumitor laboaratoare particulare unde se realizeaza acel proces de autocontrol”.
“Orice produs din Romania, pentru a fi comercializat, trebuie sa fie insotit buletin de analiza care sa certifice calitatea si sigura