O parte din cele mai mari comori pe care lumea le-a cunoscut vreodată, de la opere de artă nepreţuite la tezaurele fabuloase de diamante şi rezervele vaste de aur, au dispărut fără urmă în ultimele zile marcate de haos ale celui de-al doilea Război Mondial.
În contextul disperării care a cuprins ofiţerii nazişti în primăvara anului 1945, când înfrângerea era deja inevitabilă şi Aliaţii avansau spre Berlin, valoroasele obiecte jefuite din întreaga Europă au fost ascunse. Unele au fost dispărut pentru totdeauna, în timp ce alte opere de artă au fost scoase din Berlin de către cele mai înalte figuri ale Armatei hitleriste, pentru a le servi ca monedă de schimb pentru cumpărarea scăpării şi a unor noi vieţi.
Odată cu moartea sau capturarea unor lideri nazişti, locurile secrete în care se afla mare parte din averea acestora au rămas un mister pentru eternitate.
În această săptămână, o colecţie fabuloasă de 1500 tablouri în valoare de peste un miliard de Euro a fost găsită într-un banal apartament din Munchen. Potrivit primelor rapoarte colecţia fusese păstrată de Cornelius Gurlitt, fiul în vârstă de 80 ani al unui respectat comerciant de artă, căruia naziştii i-ar fi încredinţat valoroasele opere.
Conform Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, naziştii ar fi capturat aproximativ 16.000 opere de artă în avântul lor prin Europa, între anii 30 şi 1945.
Alături de propria colecţie de diamante a Fuhrerului şi întreaga rezervă de aur depusă în Reichsbank, printre comorile dispărute se află Camera de Chihlimbar şi lingouri de aur furate de la evrei, a căror valoare nu a putut fi stabilită nici până în prezent.
Camera de Chihlimbar
Considerată una dintremăreţiile artistice ale patrimoniului rusesc, Camera de Chihlimbar din Palatul Ţarskoe de lângă Sankt Petersburg era un salon impresionant cu pereţii placaţi cu ambr