Baronul de legendă al Sibiului, ctitorul muzeului din centrul oraşului care astăzi îi poartă numele, a fost iniţiat în francmasonerie în timpul cursurilor universitare, iar istoricii spun că întreaga sa viaţă şi operă s-a inspirat permanent şi din codul de idei al francmasonilor.
”La data de 2 martie 1743 Samuel von Brukenthal, la 22 de ani, este primit în rândul lojei francmasonice Aux Trois Canons; desigur, iniţierea a fost pregătită din timp, pentru că în mod normal un candidat nou nu era admis în rândul artei regale decât fie la recomandarea altor membri fie după un „examen” prealabil. În ciuda existenţei scurte, de numai 6 luni, loja vieneză Aux Trois Canons a jucat un rol important în perioada de început a francmasoneriei austriece, nu atât pentru faptul că a fost prima lojă înfiinţată la Viena cât mai ales pentru faptul că a influenţat puternic viitorul membrilor săi, printre care se număra şi Samuel von Brukenthal”, arată muzeograful Adrian Georgescu în catalogul ”Colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal”, apărut în anul 2011.
Potrivit sursei citate, la un moment dat baronul a decis să întemeieze o lojă, îndreptându-se pentru susţinere spre loja numită ”La cele trei globuri” din Berlin, condusă de Frederic al II-lea. ”Astfel, în 1743 primea de la acesta îngăduinţa de a întemeia la Halle o nouă lojă, numită Aux Trois Clefs d*Or, a cărei inaugurare festivă a avut loc la 14 decembrie. Sub conducerea lui Brukenthal, loja a avut o activitate intensă, la scurt timp ajungând să numere peste 40 de membri care se întâlneau de 4-5 ori pe lună. Ca Maestru de Scaun Brukenhtal nu a rămas decât până în anul 1744, însă loja creată de el a exercitat o mare atracţie care a condus la extinderea masoneriei la remen şi constituirea unei filiale a lojei la Jena”, arată muzeograful Adrian Georgescu.
Plecat la Viena în 175