Disparitia umilei albine a fost deplansa mult timp de ecologisti. In prezent, o astfel de ipoteza ii alarmeaza pe comercianti si ameninta sa duca la o explozie a preturilor snacks-urilor si dulciurilor, in contextul in care livezile californiene de migdali se confrunta cu un declin al coloniilor de albine.
Deterioarea misterioasa a starii de sanatate a albinelor ameninta fermierii din intreaga lume, insa situatia este in mod particular ingrijoratoare in cazul cultivatorilor americani de migdali, care folosesc peste un milion de stupi de albine pentru polenizarea livezilor lor, scrie Finacial Times, preluat de CNBC.
Piata globala a migdalelor valoreaza 5 miliarde de dolari.
Pretul pentru inchirierea albinelor folosite pentru polenizare s-a triplat deja in ultimul deceniu, la 150 de dolari stupul in California. Acest stat american este cel mai mare producator de migdale din lume, cu o pondere de 80%.
Pentru polenizarea livezilor californiene de migdali este nevoie de 1,5 milioane de stupi de albine in fiecare iarna, iar cercetatorii sunt ingrijorati de cresterea ratei mortalitatii in randul albinelor. Pe timpul iernii, rata medie a mortalitatii a fost de peste 30%, cu aproximativ 10% mai mare ca de obicei.
Ecologistii considera ca acest fenomen este cauzat de pesticidele si chimicalele utilizate, poluare si schimbarile climatice, in timp ce unii cercetatori acuza "stresul de calatorie", avand in vedere faptul ca albinele sunt transportate de la o plantatie la alta.
In acelasi timp, pretul migdalelor atinge nivelul maxim al ultimilor opt ani, pe fondul interesului pentru un stil de viata mai sanatos. Cererea este in continua crestere in China, principala piata de export pentru migdalele californiene, cat si in SUA.
Pretul stabilit aici este referinta si pentru pretul din Europa, iar cres