Chiar dacă anul agricol a fost unul bun, câștigurile nu i-au îmbogățit pe agricultorii covăsneni. Și asta pentru că, după ce ultimii doi ani agricoli au fost dezastruoși, acum a venit nota de plată pentru creditele contractate cu ceva timp în urmă, în vederea achiziționării de utilaje. Așa se face că producția bună de cartofi nu a dus la recuperarea pierderilor din 2012, ci doar a făcut posibilă achitarea creditelor luate pentru dezvoltare.
Directoarea Stațiunii de Cercetare a Cartofului de la Târgu Secuiesc, Mike Luiza, ne-a declarat că agricultorii nu s-au îmbogăţit prin faptul că n-au ieşit în pierdere.
„Băncile au tot așteptat anii trecuți, acum nu au mai putut și au trimis titlurile executorii. Agricultorii s-au văzut nevoiți să vândă rapid producția, la 1 leu, maxim 1,2 lei kilogramul de cartofi și 55-60 de bani kilogramul de grâu. La prețuri înjumătățite față de anul trecut, deci. E adevărat, au avut ce vinde, dar mare lucru nu le-a rămas, că au dat totul la bănci și acum sunt la fel ca anul trecut, tot fără bani”, a explicat Mike.
Aceasta a mai spus că piața producției agricole e departe de a se fi reglat și a fi stabilite reguli concrete, care să permită producătorilor să își facă vreun plan. De fapt, în mare parte agricultura – și mai ales cultura cartofului, sunt lăsate în voia destinului și a condițiilor meteo. Nu există strategii, iar acest lucru se va vedea încă o dată la însămânțare, căci țara noastră a certificat foarte puțini cartofi de sămânță pentru culturile de anul viitor, astfel că agricultorii vor trebui să investească noi sume de bani în achiziționarea din străinătate a acestora.
Comentarii.
Chiar dacă anul agricol a fost unul bun, câștigurile nu i-au îmbogățit pe agricultorii covăsneni. Și asta pentru că, după ce ultimii doi ani agricoli au fost dezastruoși, acum a venit nota de plată pentru creditele contracta