Douǎ organizații pentru protecția mediului, Blacksmith Institute și Crucea Verde au publicat o listǎ cu cele mai poluate zece locuri de pe glob.
„Am estimat că poluarea din țările în curs de dezvoltare amenință sănătatea a peste 200 de milioane de oameni”, a declarat directorul Blacksmith Institue, Richard Fuller. Organizația americană a realizat împreună cu Crucea Verde, un ONG cu sediul la Geneva, o listă cu cele mai poluate zece locuri din lume, prima de acest fel din 2007. Experții care au elaborat această listă menită să ajute autoritățile să combată fenomenele de poluare au trecut în revistă studii realizate în 49 de țări și au stabilit că cele mai poluate zece locuri din lume se află în opt țări, trei dintre ele din Africa.
Astfel, în Ghana, 40.000 de oameni sunt expuși la poluarea cu plumb, mercur și cadmiu din cauza rampei de deșeuri electronice de la Agbogbloshie, la periferia capitalei Accra. Tot din Africa, în sumbrul clasament se regăsesc Nigeria, unde organizațiile denunță poluarea solului cu petrol în Delta Nigerului, și Zambia, cu reziduurile de plumb de la exploatările în prezent închise de la Kabwe. Pe lista neagră figurează și două situri din Indonezia. Astfel, peste 500.000 de persoane — iar indirect cinci milioane — sunt expuse la diferite produse chimice — plumb, cadmiu, crom, pesticide — aruncate în fluviul Citarum, în apropierea capitalei Jakarta. Pe insula indoneziană Borneo, mercurul extras din minele de aur din provincia Kalimatan pune în pericol sănătatea a cel puțin 225.000 de oameni.
Alte 160.000 de persoane din Asia sunt victime ale poluării cu crom provocate de 270 de tăbăcării din Bangladesh, în special la Hazaribagh, în zona metropolitană a capitalei Dhaka. Rusia găzduiește de asemenea două situri incriminate de cele două organizații: la Dzerjinsk, centru al industriei chimice, circa 300.000 de oameni sunt ameninț