Deşi înfiinţată din 2010, comisia de monitorizare şi competenţă a cazurilor de malpraxis de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a luat ieri în discuţie primul caz.
Comisia de monitorizare şi competenţă a cazurilor de malpraxis, care funcţionează, conform legii, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, încă de acum trei ani, s-a întrunit ieri pentru prima dată să analizeze un caz concret.
Este vorba de plângerea unei paciente care în luna iunie a acestui an a dat naştere, prin cezariană, unui copil mort, la Spitalul Orăşenesc Balş. Pacienta susţine în plângere, adresată de fapt Colegiului Medicilor, care a direcţionat-o către comisia în discuţie, că în sala de operaţie şi-ar fi auzit copilul plângând, prin urmare acesta nu ar fi murit în pântece, cum se susţine.
„Este prematur să dăm orice fel de informaţie. S-a întrunit, într-adevăr, comisia de la nivelul DSP, este primul caz pe care îl discutăm, cel puţin în această componenţă, dar nu ne putem pronunţa, pentru că nu avem datele de la Medicina Legală. După producerea acelui nefericit eveniment s-a făcut autopsie, s-au prelevat probe, dar rezultatul acestora nu a fost transmis. Am stabilit, în schimb, în cadrul şedinţei, expertul pentru acest caz, iar acesta este domnul doctor Ghica (Paul Ghica, ginecolog, foarte mulţi ani şef al Secţiei de Ginecologie a Spitalului Judeţean - n. a.)”, a declarat preşedinta comisiei, directorul executiv-adjunct al DSP, medicul Talia Cincă.
Sancţiuni administrative imediat după incident
La nivelul Spitalului Orăşenesc Balş primele măsuri s-au adoptat, în urma anchetei administrative, încă din cursul lunii iunie.
„La acel moment pacienta n-a venit, la spital, cu nicio plângere, în schimb a alertat presa, au venit aici inclusiv televiziunile centrale. Noi ne-am autosesizat, s-a făcut autopsie, rezultatele nu au venit î