„România poate solicita, de exemplu, direcţionarea unui miliard de euro către IMM-uri, din cele 23 de miliarde fonduri de coeziune, cât are alocate pentru următorul cadru financiar, 2014-2020”, a declarat, astăzi, preşedintele Traian Băsescu, prezent la “Topul Naţional al Firmelor Private din România 2012”, eveniment organizat la Ateneul Român.
Şeful statului a explicat mecanismul de finanţare a IMM-urilor, aşa cum a fost stabilit în cadrul ultimului Consiliu European. Astfel, în cazul în care Guvernul solicită alocarea acestei sume pentru creditarea micilor afaceri, banii rămân în garanţia Comisiei Europene.
Citeşte şi: Granturi în valoare de 28 de milioane de euro pentru eficienţă energetică şi cercetare
România poate angaja în baza acestei garanţii credite de 3 miliarde de euro din sistemul bancar naţional, bani ce vor ajunge la firmele mici şi mijlocii. Împrumuturile sunt garantate în proporţie de 80% decătre Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Cum circulă banii?
În prima fază a rambursării împrumuturilor acordate IMM-urilor, dacă o astfel de firmă nu mai poate returna banii la timp, se execută o parte din garanţia de 1 miliard de euro, rămasă la Comisia Europeană.
În cazul în care IMM-ul “se împiedică” în cea de-a doua fază, numită şi mezanin, intervine fondul european de investiţii, care rambursează creditul.
În ultima etapă, dacă IMM-ul nu mai poate achita împrumutul bancar, intervine BEI, care plăteşte ultimele rate la bancă.
Traian Băsescu a explicat faptul că BEI va negocia anumite condiţii, cu băncile româneşti, care doresc să se înscrie în acest program. Şeful statului a subliniat faptul că va fi vorba de dobânzi mici, similare celor din zona euro, băncile urmând să primească un comision.
“Dacă în prima fază nu este necesar să se apeleze la garanţie, România primeşte integral miliardul de euro. În plus, a