Statele Unite continuă să verifice exactitatea inventarului de arme chimice transmis de Siria comunității internaționale, precum și programul ei de distrugere a acestui arsenal.
“Rămâne încă mult de lucru pentru a se asigura că lista de situri oficiale transmisă de guvernul sirian este completă și procesul este pe drumul cel bun, mai ales faza de distrugere, care pare a fi foarte complicată”, a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, după o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată armelor chimice siriene. Siria a transmis Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) un document de 700 de pagini în care guvernul lui Bashar al-Assad se angajează să distrugă integral stocul de 1.000 de tone de agenți chimici și de 290 de tone de arme chimice din țară.
Experții americani continuă sa studieze acest document “extrem de tehnic”, a adăugat diplomata. La sfârșitul lunii octombrie, toate armele chimice siriene au fost puse sub sigiliu și siturile de producție declarate inutilizabile de OIAC. SUA au salutat punerea sub sigiliu, estimând că arsenalul chimic ar putea fi distrus în termenul prevăzut, până la sfârșitul lunii iunie 2014.
Dar, “după ani de relații cu acest regim, ani de minciuni în alte contexte și, desigur, o mulțime de promisiuni nerespectate în timpul acestui război, Statele Unite rămân natural sceptice”, a nuanțat ea. Ambasadoarea SUA a repetat că Bashar al-Assad nu are legitimitatea să conducă Siria, în ciuda promisiunii sale de a distruge toate armele chimice. “Un om care își gazează poporul și folosește Scud și toate formele de teroare împotriva poporului nu își are locul pentru a se ocupa de poporul său. Acest acord îi retrage lui Assad și forțelor sale o armă pe care au folosit-o pentru a avea avantaj militar”. După această întâlnire, Siigrid Kaag, șefa misiunii comune OIAC și ONU, nu a dorit să comenteze cu