„E posibil ca după experienţa ţărilor europene copilul să-şi aleagă singur disciplinele: unele să fie obligatorii, iar altele care le-ar alege copilul singur.”
Recent, în cadrul unei dezbateri legată de strategia ,,Educaţia 2020”, ministrul educaţiei, d-na Maia Sandu, s-a alăturat profesorilor care cred că programul în învăţământul general este prea încărcat. Profesorii cer mai multe materii opţionale şi reducerea volumului de informaţii pe care elevii trebuie să le înveţe. Care sunt argumentele experţilor pentru simplificarea programei şcolare şi cum se încadrează în strategia pe termen mediu a ministerului educaţiei? Întrebări la care Tamara Grejdeanu a căutat răspunsuri:
Un elev din treapta gimnazială sau liceală trebuie zilnic să însuşească materia nouă la cel puţin patru obiecte de studiu. Ceea ce constituie o sarcina suprasolicitantă, după părerea Anei Spânu, director-adjunct la liceul „Ion Creangă” din oraşul Căuşeni. Ea spune că un asemenea efort intelectual pune la grea încercare copiii şi diminuează şansele de reuşită. În consecinţă, elevul se vede silit să înveţe superficial, doar ca să reuşească la toate obiectele. Ea este de părere că mai ales pentru liceeni programa şcolară ar trebui modificată, aşa încât să le permită să se pregătească intens pentru materiile de la examenele de absolvire:
„Elevii care sunt mai buni, care într-adevăr vor să înveţe, le ia foarte mult timp pregătirea temelor pentru acasă, mult mai mult decât prevede curricula. Aici nu este o legătură între profesori, între obiecte şi de aceea iese că profesorii dau multe teme ca să realizeze curricula. Doleanţele sunt aşa: dacă s-ar putea să se facă pentru obiectele obligatorii la care se dă examen, să fie ore mai multe, material mai concret şi să pregătim mai bine copiii pentru camerele de luat vederi.”
Profesorii mai spun că, deşi înţeleg