Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp. Cercetătorii din Olanda, o țară unde acidul folic nu este adăugat în produsele alimentare, au făcut un studiu la care au participat 800 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care aveau o deficiență de vitamină B9.
Fiecărui voluntar i s-au administrat 800 de micrograme de acid folic sau un placebo. După trei ani, cei care primiseră suplimentul de vitamină B9 aveau o funcție cognitivă îmbunătățită, în special în zonă memoriei și a vitezei de procesare a informațiilor.
Surse de acid folic sunt: fructe, verdeață, sparanghel, broccoli, linte, mazăre, fasole și cereale integrale. Doza zilnică recomandată este de 400 de micrograme.
Vitamina C, un antioxidant la îndemâna oricui
Am menționat deja că radicalii liberi afectează în mod special creierul. Adesea aceștia sunt produși prin reacții chimice din corp, care includ oxigen. Vitamina C este unul dintre cei mai răspândiți antioxidanți de pe piață.
În plus, fără cantitatea necesară de vitamină C, celulele nervoase din creier s-ar „prăji“ și ar modifica chimia acestuia, cauzând o serie de probleme mentale, precum epilepsia sau depresia. Corpul tău nu produce vitamină C, motiv pentru care trebuie să ai grijă să incluzi în dietă această substanță benefică.
Surse de vitamină C sunt: citricele, legumele, goji, fructele de pădure etc.
Acestea sunt vitaminele cele mai importante pentru creier. Dacă le introduci în dieta de zi cu zi, îți vei menține mintea sănătoasă și neafectată de trecerea anilor.
Tot din seria vitaminelor B, acidul folic (sau vitamina B9) controlează nivelul de homocisteină din sânge. Aceasta afectează celulele nervoase când se găsește în cantități mari în corp