De două ori în acest an, clienți ai sucursalelor Raiffeisen Bank din Ploiești și BCR din Pitești au reclamat dispariția unor bani și bunuri din casetele de valori, în valoare de 1,7 milioane de euro. Cum anchetele sunt încă desfășurare, modul de operare rămâne încă necunoscut iar, între timp, băncile și Asociația Română a Băncilor au anunțat că, împreună cu Poliția, colaborează pentru identificarea suspecților.
Oricum, până la clarificarea situației, prezumția de nevinovăție primează atât în cazul clienților care se declară păgubiți, cât și în cel al funcționarilor bancari.
Dincolo însă de aceste fapte mai mult decât neplăcute, o serie de persoane sunt de părere că păstrarea unor bunuri în casetele de valori din bănci este mai sigură decât acasă sau la birou.
În general, acestea nu se folosesc pentru depozitarea banilor, care trebuie să stea într-un cont bancar unde sunt garantați de Fondul de Garantare, în limita a 100.000 de euro/persoană/bancă. În aceste casete de valori se păstrează documente importate, precum acte de proprietate, contracte de închiriere, copii ale testamentelor, polițe de asigurare , acțiuni sau alte hârtii de valoare. Totodată, se mai pot depune bijuterii și colecții de valoare, cum ar fi cele de timbre sau monede. Sunt interzise obiectele inflamabile sau explozibile.
Băncile și-au dezvoltat o serie de proceduri de securitate pentru a garanta inviolabilitatea casetelor de valori: cheile (una de la ușița casetei de valori, una de la caseta metalică din interior și dublura acesteia din urmă) rămân doar în posesia clientului, camerele-safe în care se depozitează casetele sunt urmărite cu camere de luat vederi, boxa în care clientul își deschide caseta metalică nu este supravegheată video pentru a respecta intimitatea, funcționarul bancar are doar cheia master, care, singură, nu poate deschide ușița casetei de val