Senatorii au adoptat, miercuri, propunerea legislativă de modificare a Legii partidelor politice care interzice formaţiunilor nou înfiinţate să preia capitalul de imagine al unei fundaţii cu acelaşi nume.
Propunerea legislativă depusă de senatorul liberal Octavian Bot prevede modificarea şi completarea Legii nr. 14/2003 a partidelor politice.
Propunerea lui Bot prevede, punctual, faptul că “fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor şi fundaţiilor anterior înregistrate”.
De asemenea, prevede ca, în cazul constituirii unor alianţe politice, “denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent ale alianţei trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior înregistrate, care nu fac parte din alianţă, şi de cele ale asociaţiilor şi fundaţiilor anterior înregistrate”.
În expunerea de motive, Bot arată că “modificările propuse elimină posibilitatea inducerii în eroare a electoratului, prin preluarea de către un partid nou înfiinţat a unor denumiri sau semne permanente ale unor asociaţii sau fundaţii, care prin natura lor juridică au scopuri şi obiective diferite de cele ale unui partid politic”.
Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu s-a arătat împotriva modificării legii şi a declarat, în plenul Senatului, că “asemenea partide trebuie susţinute, pentru că se respectă dreptul la liberă asociere” şi l-a acuzat pe iniţiator că “se gândeşte la cazuri punctuale”. Cea mai recentă situaţie de acest fel a fost preluarea, de către Partidul Mişcarea Populară, a însemnelor fundaţiei cu acelaşi nume.
Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut reglementarea cazurilor în care “un partid preia bagajul