Afirmaţia îi aparţine lui Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, nemulţumit de procentul de creştere a salariilor în 2014.
În urma protestului cadrelor medicale, au început să apară primele rezultate. Conform ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, medicii rezidenţi care lucrează în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii sau a autorităţilor publice locale vor beneficia de o bursă lunară echivalentă cu 100 – 150 euro impozabili. Pe lângă această măsură, Guvernul a negociat cu FMI pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între trei şi patru la sută pentru profesorii debutanţi şi pentru medicii rezidenţi.
Dacă bursa este bine primită de către medicii rezidenţi, majorarea salarială este considerată o bătaie de joc. “În unele centre universitare, numai chiria este de cel puţin 100 de euro. De aceea, bursele încântă rezidenţii, pentru că îi ajută la cheltuieli. Însă creşterea salarială este insignifiantă. Trei la sută din 900 de lei, cât este salariul actual al unui medic rezident, înseamnă 24 de lei. Aceasta este o sfidare la adresa unei clase intelectuale. Toate aceste probleme se cumulează şi, de aceea, tot mai mulţi medici aleg să plece în străinătate. Tentaţia este foarte mare. Acolo sunt plătiţi cu mii de euro, pe când la noi primesc abia 200. Înţeleg că este perioadă de criză financiară şi că trebuie drămuit fiecare ban de la buget, însă nu înţelegem de ce unele ministere, precum cel al Educației, primesc mai mult, pe când Sănătatea primeşte aşa de puţin”, a declarat Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.
Preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie Neamţ, doctor Mihaela Covrig, care a participat şi ea la protestul de sâmbătă, spune că este mulţumită de iniţiativa de a acorda aceste burse, însă nu neagă posibilitatea declanşării unei greve generale. “Aceste burse vin în ajutorul med