Proiectul românesc care a salvat mii de vieţi, "importat" în Republica Moldova.
Din 2015, pompierii militari vor salva vieţile oamenilor împreună cu medicii de la Spitalele de Urgenţă. Din fericire pentru medicii care nu fac faţă avalanşei de apeluri zilnice, dar şi pentru pacienţi, sprijinul care va fi acordat de către salvatorii din incendii va deveni realitate.
Lucrurile se vor schimba în bine odată cu apariţia sistemului comun de monitorizare şi atenuare a consecinţelor dezastrelor România-Moldova, care ar urma să funcţioneze peste mai puţin de doi ani. Potrivit autorilor iniţiativei, pentru deservirea acestui proiect comun dintre statele româneşti, în România va fi alocat un elicopter sanitar, iar în Moldova vor fi achiziţionate şase autosanitare.
La un pas de moarte în aşteptarea ambulanţei
Maria Ţurcan este pensionară. De ceva timp locuieşte în Chişinău. Aşa au dorit copiii ei. Acum stă într-un apartament din sectorul Botanica al Capitalei, iar cum problemele de sănătate nu îi dau pace, cheamă tot mai des salvarea. Din nefericire, nu întotdeauna operativitatea serviciilor de ambulanţă este cea dorită, întârzierea cauzată de mulţimea de apeluri era să îi fie fatală într-o asemenea situaţie. “M-am simţit deodată rău, şi am sunat la ambulanţă, am fost asigurată că apelul a fost înregistrat şi prima ambulanţă care se va elibera va veni la mine. Doar că nici peste 40 de minute maşina nu a venit. Noroc cu nepotul a venit de la universitate şi a chemat o ambulanţă privată", îşi aduce aminte pensionara. Când medicii au ajuns la femeie acasă, aproape îşi pierduse cunoştinţa. Cu ajutorul aparatelor, medicii au readus-o pe femeie la viaţă, iar ambulanţa de la Spitalul de Urgenţă nu a mai venit. “Nepotul a sunat şi a cerut anularea chemării. Iar pentru ambulanţa privată am achitat atunci 400 de lei. Scump, dar măcar au venit în 10 minute", spune femeia