Un nou studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Southampton a indicat faptul că, spre deosebire de paracetamol, ibuprofenul sau combinaţie de ibuprofen şi paracetamol nu aduce niciun beneficiu pacienţilor care se confruntă cu infecţii ale tractului respirator (cunoscute şi sub denumirea de răceli sau dureri în gât).
În plus, inhalaţiile cu abur, care reprezintă şi ele o metodă des întâlnită de tratarea a infecţiilor tractului respirator, nu au prezentat vreun efect clar asupra pacienţilor. În plus, 2% dintre pacienţi s-au opărit uşor în timp ce încercau să se trateze astfel.
„Cel mai des utilizate remedii pentru tratare în cazul infecţiilor tractului respirator sunt paracetamolul, ibuprofenul sau o combinaţie a celor două. Probabil că medicii nu ar trebui să sfătuiască pacienţii să utilizeze inhalarea aburului zilnic, având în vedere că această practică nu aduce beneficii simptomatice în cazul infecţiilor tractului respirator. În plus, unii dintre pacienţi s-ar putea răni. De asemenea, recomandarea ibuprofenului sau a unei combinaţii de ibuprofen şi paracetamol s-ar putea să nu fie eficientă. Cu toate acestea, cercetarea noastră a indicat că ibuprofenul pare să fie mult mai de ajutor în cazul copiilor şi al pacienţilor care suferă de infecţii pulmonare”, a declarat profesorul Paul Little, coordonatorul studioului.
De asemenea, cercetarea a indicat că pacienţii aveau mai multe şanse de a reveni în decurs de o lună cu simptome mai puternice sau simptome noi dacă ei erau trataţi cu ibuprofen sau cu o combinaţie de ibuprofen şi paracetamol. Mai exact, între 50% şi 70% dintre participanţii la studiu cărora li s-a prescris ibuprofen sau combinaţia de paracetamol şi ibuprofen s-au întors la medic cu simptome mai accentuate.
Profesorul Little a recunoscut că rezultatele au fost surprinzătoare, ele sugerând că tratamentul ar putea co