Tehnologia de imprimare tridimensională a devenit foarte populară în ultima perioadă, găsindu-şi aplicaţii în toate domeniile. Totuşi, s-ar părea că americanii sunt gata să treacă la cea de a patra dimensiune.
Trei universităţi au primit suma de 855.000 de dolari, de la Biroul de Cercetare al Armatei SUA, pentru a cerceta posibilităţile imprimării 4D. Ce presupune această tehnologie?
Prin imprimarea 4D se încearcă crearea de obiective tridimensionale care au abilitatea de a-şi schimba forma sau aspectul în timp (cea de a patra dimensiune), sau ca răspuns la anumiţi stimuli.
Cu această tehnologie s-ar putea face foarte multe lucruri, însă primele idei fac referire la sisteme de camuflaj care îşi pot schimba culoarea în funcţie de mediul înconjurător sau la arme care se autoasamblează.
„În loc să construiască un material static sau unul care îşi schimbă forma, propunem dezvoltarea de compuşi adaptivi, biomimetici care îşi reprogramează forma, proprietăţile sau funcţionalitatea, pe baza unor stimuli externi“, a declarat Anna Balazs, cercetătoare a Universităţii Harvard. Şi cercetători de la Universitatea din Pittsburgh şi Universitatea Illinois au primit fonduri de la Armata SUA.
Cercetarea se va concentra pe imprimarea 4D la nivel microscopic, dar alţi cercetători au arătat că se pot printa şi obiecte 4D mai mari, precum cuburi care se asamblează singure.
Printarea 3D poate fi folosită pentru a creea orice, de la jucării până la arme, însă, de cele mai multe ori, este nevoie de asamblare. Imprimarea 4D ar elimina acest pas, permiţându-le obiectelor să se asambleze singure.
Mai mult, obiectele printate 4D ar putea rezista mai mult, fiindcă s-ar putea adapta la diverse condiţii. „Dacă foloseşti materiale care posedă abilitatea de a-şi modifica proprietăţile sau forma de mai multe ori, nu mai trebuie să construieşti obiectele pent