Manualul "Istoria secuilor", apărut anul trecut la initiativa Consiliului Judeţean Harghita ca materie opţională pentru clasele a VI-a şi a VII-a în şcolile cu predare în limba maghiară, va fi reeditat ca o carte de lectură pentru publicul larg, au anunţat marţi, la Miercurea Ciuc, autorii volumului, potrivit Mediafax.
Autorii manualului au organizat, marţi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, o dezbatere la care au fost invitaţi să îşi spună părerea despre manualul "Istoria secuilor" mai mulţi profesori de specialitate din judeţ, întrucât după apariţia acestuia s-au creat mai multe controverse privind aspectul de manual sau carte de lectură al publicaţiei, transmite corespondentul Mediafax.
Majoritatea profesorilor de Istorie prezenţi la forum au afirmat că actuala ediţie a manualului este mai potrivită studiului la cercurile elevilor decât ca materie opţională la clasă.
"Eu văd că ar fi mult mai bine să fie o carte pentru activităţile la cercurile de elevi, este mult mai bine dacă este studiată în jurul unor subiecte care se leagă şi de istoria localităţii sau de istoria comunităţilor locale. Eu cred că asta este importanţa acestei cărţi, şi nu să fie o materie", a spus prof. Csog Samu, de la şcoala generală din Sânsimion.
Profesorul Szasz Hunor din Odorheu Secuiesc le-a transmis autorilor o "observaţie din partea elevilor" săi, potrivit cărora manualul are "un limbaj greoi", o altă propunere vizând scoaterea întrebărilor de la sfârşitul fiecărui capitol, care se adresează strict elevilor, nu şi cititorilor adulţi şi înlocuirea lor cu o bibliografie generală.
La rândul său, profesorul Kelemen Sandor, de la Liceul de Artă Nagy Istvan, din Miercurea Ciuc, a afirmat că nu a folosit "Istoria secuilor" nici la ore, şi nici la cercurile elevilor, dar că a citit volumul "şi cu ochiul unui ghid turistic", ajung