Un reportaj din a doua zi a Campionatului gastronomic internaţional.
Până vineri, 8 noiembrie, la Chişinău se desfăşoară un Campionat Gastronomic Internaţional la care participă bucătari din 11 ţări. Astăzi, măiestria şi-au prezentat-o bucătarii din Uzbekistan. Diana Răileau a fost prezentă la spectacolul culinar în care au fost prezentate mâncărurile din bucătăria uzbekă:
Recunosc, cu greu îmi imaginam că într-o zi tăiţeii, carnea de miel, legumele sau mirodeniile, produse pe care le utilizeze frecvent la bucătărie, îmi vor impresiona nu doar papilele gustative, dar şi privirea. Astăzi, un grup de patru bucătari iscusiţi din Uzbekistan au prezentat în cadrul Campionatului Gastronomic Internaţional un spectacol culinar în care vedete au fost tăiţeii şi carnea, pe scurt Lagman – mâncare tradiţională din bucătăria uzbekă. La final, mâncărurile pregătite de bucătarii din Uzbekistan au fost împărţite moldovenilor veniţi să îi urmărească:
Europa Liberă: Va impresionat felul în care au pregătit bucătarii uzbeci?
„M-a impresionat fiindcă e ceva nou, numai că sunt cam lungi tăiţeii şi mă tem să nu mă murdăresc. Simt gustul mirodeniilor puţin mai iuţi, nu suntem obişnuiţi cu aşa ceva. Pe care îl doare stomacul sau are probleme cu maiura, îi vine mai greu.”
„Îmi este interesant dacă ardeii şi roşiile le-au adus de la ei, din Uzbekistan?”
Europa Liberă: Probabil, aşa au spus!
„Păi, dacă evreii ne fac bere, turcii ne fac pâine şi uzbecii ne fac mâncare, noi, moldovenii, la ce se suntem buni?”
Europa Liberă: V-a impresionat spectacolul culinar al bucătarilor din Uzbekistan?
„E binevenit, însă plăcinta moldovenească e mai bună.”
Narghiza Umarova, şefa echipei de bucătari din Uzbekistan ◀ ▶ < ▶ || > 1/6 ... ⇱ Disable Captions Enable Captions @N