Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme, relateaza agentia Mediafax, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta.
Modificarea va fi efectuata prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin “dificultatile financiare” ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri. In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.
Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili anual cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale. La acelasi articol este prevazut ca aceste cote aditionale nu pot fi mai mari de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc ca majorarea este aplicata fara discriminare intre categoriile de contribuabili.
Guvernul va schimba insa Codul Fiscal si va introduce o noua prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale va fi mentinut doar pentru firme. Executivul arata ca in prezent autoritatile deliberative a administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pana la 20% atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.
“Avand