Ponderea românilor care consideră că economisirea este importantă şi se situează la 84%, suma pusă deoparte de persoanele din România care economisesc este de 40 de euro lunar, în ultimul an, iar doi din cinci români pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif.
Conform unui Barometru Erste Group, economisirea este mai importantă pentru români decât pentru restul populaţiei din ECE, iar aşteptările privind perspectiva economisirii s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an, România situându-se pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte importanţa acordată de populaţie economisirii.
Media în ECE privind importanţa acordată economisirii este de 77%.
Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, doar Austria, Slovacia şi România au înregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populaţie. Cu toate acestea, doar 19% dintre românii care economisesc sunt satisfăcuţi de suma acumulată lunar, dar aşteptările românilor privind perspectiva economisirii în următorii cinci ani s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an. Aproape două treimi dintre românii care economisesc vor să pună deoparte cel puţin la fel de mulţi bani în următorii cinci ani.
În plus, ponderea românilor care economisesc şi vor să majoreze sumele puse deoparte în următorii cinci ani a crescut puternic în ultimul an, cu 10 puncte procentuale, la 32%.
Economisirea continuă să fie importantă pentru mai bine de trei sferturi din populaţia Europei Centrale şi de Est (ECE), iar majoritatea a reuşit să păstreze o rată constantă a economisirii în 2013.
Cu toate că aşteptările privind valoarea economiilor viitoare sunt împărţite, atitudinea faţă de economisire s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, potrivit Barometrului Erste Group privind economisirea 2013.
Austriecii şi slovacii sunt campionii economisiri