Despre ou se spune că este medicament dimineaţa, aliment la prânz şi otravă seara. Nici cafeina nu are acelaşi efect asupra organismului dacă este băută dimineaţa devreme sau spre prânz, au descoperit neurocercetătorii americani.
Mulţi dintre noi cred că o cană de cafea tare imediat ce deschid ochii dimineaţa este cea mai bună metodă de a se energiza. Ei bine, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Bethesda, Maryland, spun că ar trebui să aşteptăm până în jurul orei 10.30 până la prima ceaşcă de cafea. De fapt, specialiştii spun că, pentru cei mai mulţi dintre noi, orice moment între 9.30 şi 11.30 este bun pentru a bea cafeaua.
Explicaţia este că substanţa de bază din cafea – cafeina – interacţionează cu un hormon-cheie pentru reglarea ceasului nostru intern şi pentru menţinerea stării de alertă – cortizolul, potrivit „The Telegraph“. Nivelul cortizolului în organism este ridicat în mod natural imediat ce ne-am trezit dimineaţa şi poate să rămână ridicat vreme de încă o oră după ce ne-am dat jos din pat. Cea mai mare cantitate de cortizol se regăseşte în corpul nostru între orele 8.00 şi 9.00 dimineaţa. Prin urmare, în acest interval nu avem nevoie de ajutoare.
Organismul poate deveni imun la cafeaua de dimineaţă
De-abia după aceea intervine nevoia de cafeină, care are rolul de a stimula producţia de cortizol în organism în momentul în care ea, în mod natural, scade, spune neurocercetătorul Steven Miller. El argumentează că dacă bem cafea atunci când nivelul cortizolului este deja crescut, organismul tinde să dezvolte rezistenţă la cafeina respectivă. Mai precis, pentru a-şi face efectul, vom simţi nevoia să bem o cafea mai tare sau să creştem cantitatea de cafea.
„Unul dintre principiile-cheie ale farmacologiei este utilizarea medicamentelor la momentul oportun al zilei, când organismul îl poate procesa optim. Altfe