Joi seară, de la 18.00, autoarea Aurora Liiceanu se va întâlni cu publicul la Ceainăria Cărtureşti Verona, unde va dezbate subiectul vieţii trăite în închisoare, tematică pe care a abordat-o în cel mai recent volum al său, „Legături de sânge. Povestea Ioanei“.
Alături de Aurora Liiceanu, la dezbatere se vor alătura Mihai Ioan Micle, doctor în psihologie şi contributor la documentarea cărţii, Dan Antonescu, specialist criminolog şi Iuliana Alexa, redactor-şef al revistei „Psychologies“. Volumul lansat de psihologul Aurora Liiceanu în luna iulie spune povestea Ioanei, zisă şi Biba, o femeie obişnuită, la prima vedere. Încă tânără, energică, se ocupă de casă şi de iubitul bolnav. Ea are însă o poveste cutremurătoare: în urmă cu mai mulţi ani, şi-a ucis in bataie fratele.
Ce anume a împins-o la acest gest? A fost un simplu impuls sau urmarea unei copilării marcate de abuzuri? Ioana crede că un moment esenţial i-a schimbat destinul – cel în care şi-a invitat fratele mai mare să locuiască împreună. Ştie că este vinovată, dar nu pare să aibă remuşcări pentru răul pe care l-a făcut. Pornind de la povestea ei, Aurora Liiceanu schiţează un tablou realist al vieţii în închisoare şi încearcă să stabilească dacă există un „cod genetic” al criminalilor sau dacă faptele acestora sunt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.
Aurora Liiceanu este doctor in psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru“ din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (201