Anul 2014 prefigurează o nouă recombinare a sectorului energetic în scopul realizării unor companii care să activeze pe baza unui mix de resurse.
Mai e utilă o reorganizare a sectorului energetic? Se mai poate face în contextul listărilor la bursă? Specialiştii vor da răspuns la aceste întrebări la forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
În timp ce Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, insistă asupra unei reorganizări a sectorului energetic pe model britanic, cu un mix de resurse pe fiecare companie de stat, Dan Gheorghiu – consilier pe probleme de energie al premierului Victor Ponta - consideră că în acest moment nu mai poate fi realizată o combinare a companiilor de stat, decât în cazul în care vom avea o lege a holdingului.
„Voi avea două propuneri pentru Guvern pentru reorganizarea sectorului energetic. Mizez pe modelul britanic, unde sunt mai multe companii cu mix de energie“, declara în urmă cu două zile Constantin Niţă, la Adevărul Live. Ministrul nu a dat detalii, dar a spus că va prezenta planurile „la momentul oportun“.
Pe de altă parte, Dan Gheorghiu a afirmat ieri că nu se mai pot realiza companii bazate pe un mix de resurse. „Părerea mea este că, după listările la bursă, acum nu se mai pot face aceste companii bazate pe mix de resurse, decât dacă facem legea holdingului. Dar pe legislaţia actuală nu se pot face“, a spus Gheorghiu.
Cum arată situaţia acum
În prezent, în România există producători de energie care utilizează o singură resursă pentru a genera electricitate. Astfel, Hidroelectrica utilizează apa, Nuclearelectrica – combustibil nuclear, Complexul Energetic Oltenia – lignit, Complexul Energetic Hunedoara - huilă. În 2009, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a derulat un proiect de diviz