Doi oficiali de top ai Troicii creditorilor internaţionali au recunoscut că au greşit cifrele în cazul primului bailout al Greciei, dar au pasat responsabilitatea eşecului programului asupra miniştrilor de finanţe din zona euro, cei care iau deciziile finale, şi asupra guvernului de la Atena.
Cei doi oficiali Klaus Masuch şi Servaas Deroose au fost audiaţi de parlamentarii europeni, al căror lider consideră că prin planurile elaborate la rece de tehnicieni nealeşi Troica „a făcut mai mult rău decât bine“ în ţările cel mai dur lovite de criză, iar cineva trebuie tras la răspundere, scrie EUobserver.
Masuch este un economist german care prezidează “divizia ţărilor din UE” a BCE. El a fost văzut de multe ori la Atena şi Dublin în misiunile Troicii din Grecia şi Irlanda.
Deroose este economist flamand şi director general adjunct al Comisiei Europene. El s-a implicat în proiectarea primului bailout al Greciei, din 2010, şi a fost până în 2011 şeful programului pentru Grecia din partea CE.
Deroose şi Masuch le-au explicat parlamentarilor că ei au contribuit doar cu „expertiza tehnică“, iar adevărata putere de decizie aparţine miniştrilor de finanţe din zona euro, Eurogrupul. Aceştia decid câţi bani primeşte o ţară şi în ce condiţii. Însă Troica este cea care le livrează miniştrilor prognozele economice, scenariile şi cifrele de care au nevoie pentru a lua decizii. Iar în cazul Greciei prognozele au fost „pe lângă“, au recunoscut Masuch şi Deroose. Amândoi au învinovăţit guvernul de la Atena că le-au furnizat ci-fre incorecte în 2010. „Factori externi precum acutizarea crizei economice globale, instabilitatea politică din Grecia şi lipsa responsabilităţii pentru reforme au mărit costurile sociale“, a explicat Masuch.
S-a pus prea puţin accent pe competitivitate
Grecia nu este un caz izolat. La începutul acestui an FMI a re