Estimarea initiala pentru listarea publica a Romgaz, cea mai mare din istoria Bursei, a fost de 600 milioane de euro, insa statul a scazut ulterior pretul pe actiune, astfel ca s-au strans 386 milioane de euro. Totusi, putea Guvernul sa obtina mai mult?
Intrebati de ce nu au stabilit un interval de pret mai mare pentru vanzarea actiunilor Romgaz, oficialii Departamentului pentru Energie au raspuns ca cel propus de consultanti a fost si mai mic.
"Sigur ca mi-as fi dorit sa luam vreo jumatate de miliard de euro, pentru ca Romgaz e o companie valoroasa, de viitor, dar consultantul, care a facut oferta, a venit cu un interval de pret si mai mic. Inainte de a vota pretul in Guvern, echipa noastra a negociat cu consultantii pana la 7 dimineata pentru a-l urca", a declarat ministrul Energiei, Constantin Nita, in conferinta in care a prezentat rezultatul ofertei Romgaz.
A fost stabilit pretul pentru oferta Romgaz. Cat vrea statul pentru 15% din "bijuteria coroanei"
Afirmatiile oficialului sunt sustinute si de estimarile facute de analistii de la Tradeville. Ei nu considera justificat un pret mai mare pentru actiunile Romgaz, avand in vedere informatiile financiare despre companie si asteptarile privind evolutia sa pe termene mai lungi.
"De fapt, in opinia noastra, pretul de acum este rezultat in principal din efervescenta deosebita pe care a cauzat-o aceasta listare la nivelul investitorilor retail. Luand in considerare dividendele pe care ne asteptam sa le distribuie compania in urmatorii ani, tinta de pret pe care au estimat-o analistii nostri este ceva mai mica decat pretul final al ofertei", a mentionat Ovidiu Dumitrescu, deputy manager la casa de brokeraj Tradeville, pentru Ziare.com.
El considera ca era posibil sa se fi strans suficient interes si la un pret mai mare, insa ar fi fost destul de risca