Orașul sicilian Scicli (Provincia Ragusa) are tradiții culturale excepționale, una dintre acestea fiind direct legată de România, cu precădere de Timișoara: aici s-a născut, în martie 1956, excelenta lingvistă Teresa Ferro, Doctor Honoris Causa al UVT, tot aici, Teresa își doarme somnul cel lung, cu începere din iunie 2007, în cavoul familiei, alături de părintele său, care a fost un intelectual foarte stimat.
Totuși, nu despre personalitatea incomparabilei Teresa Ferro vrem să scriem, acum, ci despre concitadinii săi, oamenii din Scicli, loc unde nu am ajuns, personal, ci prin intermediul serialului polițist Il commissario Montalbano, inspirat din captivantele romane scrise de Andrea Camilleri, telefilm turnat în oraș.
Tema acestor rânduri este un film-eveniment, în curs de montaj, în Italia, și socotit cu anticipație un mare succes internațional. Eroul peliculei este un câine, pe care locuitorii din Scicli l-au numit Italo, fiind cel mai iubit patruped din oraș, până la moartea sa, din cauza insuficienței renale, în 31 decembrie 2011, când a fost înmormântat în condiții de mare demnitate, de către autoritățile locale la vârf, dar... în secret, spre a nu paraliza traiul cotidian al așezării cu 26.000 de locuitori, oricum, foarte marcat de stingerea veritabilei sale mascote.
De ce a fost un câine foarte special Italo? Se pare că stăpânul (ori stăpâna sa) a fost o persoană extrem de religioasă înainte de a deceda, de vreme ce labradorul corcit, ajuns, flămând și murdar, în primăvara anului 2006, în Scicli, participa, zilnic la slujba de vecernie, în câte o biserică. Nu s-a aflat de unde și cum sosise. Fără a deranja pe nimeni, în timpul slujbei. Mai mult, deschiderea cortegiul la înmormântări la procesiunile religioase.
Foarte inteligent și competent, învățase să conducă turiștii să viziteze clădirile baroce, veritabilă glorie a orașului. De a