Constantin Moroiu este considerat părintele primei Mari Loji din ţara noastră. Stabilit la malul mării, în Constanţa şi apoi la Mangalia, Moroiu şi-a iniţiat fiicele în masonerie. Maria şi Elena Moroiu au devenit astfel primele femei mason din România.
Revenirea Dobrogei la Patria-mamă, după Războiul de Independenţă din 1877, a adus emanciparea în fostul paşalâc. Masoneria a pătruns în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, adusă de Constantin Moroiu, părintele primei Mari Loji din România. El a înfiinţat la Mangalia un mare centru masonic, Steaua Sudului.
Maria şi Elena Moroiu, fiicele lui Constantin Moroiu, au intrat în 1883 în Loja Steaua Sudului din Mangalia, fiind primele femei din România iniţiate în masonerie. Tot Constantin Moroiu a înfiinţat publicaţia masonică „Triunghiul“. La Constanţa, superbul edificiu Casa cu Lei era cunoscut drept clădirea membrilor Lojei Masonice.
„Masoneria din România are o rădăcină, iar aceea vine de la 1880 şi de la Constantin Moroiu. Aproape toate riturile practicate astăzi de noi toţi vin de la Constantin Moroiu“, declară Liviu Mânecan, liderul Marii Loji Naţionale Unite din România.
Cine a fost primul mason al României şi apoi al Dobrogei
Constantin Moroiu s-a născut la Bucureşti, în 13 februarie 1837. A participat la Războiul ruso-român împotriva Imperiului Otoman şi a locuit în Bucureşti, Constanţa şi Mangalia, fiind unul dintre cei mai activi filatelişti din România. Pe portalul său glnur.ro, Marea Lojă Naţională Unită din România cinsteşte memoria fondatorului printr-o detaliată biografie.
Primul contact oficial al lui Constantin Moroiu cu masoneria a avut loc pe 1 iunie 1859 (Loja Steaua Dunării din Bucureşti). În iunie 1875 primeşte Gradul de Maestru Mason, iar pe 1 februarie 1877 părăseşte Loja Heliopolis din Bucureşti. O săptămână mai târziu Loja îi acceptă oficial pl