Recenta clasificare a poluării aerului exterior ca factor de risc cancerigen de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu înseamnă că duşmanul plămânilor a miliarde de oameni se află numai afară, ci atmosfera este poluată şi în interiorul locuinţelor.
"Poluarea aerului interior este al patrulea factor de risc, ca importanţă, în scăderea speranţei de viaţă, după alimentaţia neraţională, hipertensiune şi fumat'', explică Ross Anderson, profesor de epidemiologie şi sănătate publică la Universitatea din Londra, citat de AFP. Poluarea exterioară, prin particulele fine (PM) produse de industrie, trafic auto şi încălzire, se află doar pe poziţia a noua în clasamentul cauzelor deceselor înregistrate în 2010 la scară mondială în cadrul proiectului 'Global burden of disease' (GBD, sub egida OMS), scrie Agerpres.
"Poluarea interioară este provocată în principal de folosirea menajeră a combustibililor solizi", mai ales a lemnului şi cărbunilor, a adăugat profesorul Anderson la o conferinţă organizată săptămâna trecută la Paris de Uniunea internaţională împotriva tuberculozei şi bolilor respiratorii.
Aproape trei miliarde de persoane, îndeosebi din ţările sărace, folosesc combustibili solizi pentru a găti, folosind instalaţii rudimentare, aminteşte Uniunea internaţională împotriva tuberculozei şi bolilor respiratorii, organizaţie creată în 1920 pentru a lupta împotriva TBC. Instalaţiile de gătit şi încălzit improvizate emit particule fine, monoxid de carbon - gaz foarte toxic pentru om - şi alţi poluanţi în cantităţi de 'până la o sută de ori mai mari decât limitele recomandate de OMS', arată Uniunea.
OMS apreciază că circa două milioane de oameni mor anual din cauza sistemelor de încălzire şi gătit, dintre care un milion în urma unei boli pulmonare obstructive, majoritatea victimelor fiind femei.
Cercetările au demonstr